Miért hoztuk létre a GAL A-vitamint?

Lehetetlen egyszerűbb terméket elképzelni, mégis szükségszerű volt a megalkotása, miután sokak számára, akik nem fogyasztanak elegendő A-vitamint, nagy segítséget jelenthet az ideális retinol : D3 arány beállításában.

Kiknek ajánljuk a GAL A-vitamin termékünket?

Azok számára, akik nem fogyasztanak rendszeresen májat, mivel az A-vitamin bevitelük így túlzottan alacsony lehet. Ez gondot okozhat, főleg, ha emellett nagy mennyiségű D3-vitamint pótolnak.

Az A-vitamin rengeteg feladatot lát el a szervezetünkben, amelyek közül a legfontosabbak:

  • Segíti az immunrendszer működését
  • Elengedhetetlen a bőr és a nyálkahártyák egészségéhez
  • Fontos a pajzsmirigy megfelelő működéséhez és a nemi hormonok termeléséhez
  • Szerepet játszik a növekedésben
     

A GAL A-vitamin összetevői

A termék sima, mezei retinol-palmitátot tartalmaz MCT-olajban oldva, némi természetes E-vitamin-komplexszel stabilizálva.

A retinol az A-vitamin kész formája, amelyet bárki kiválóan hasznosít, mivel már nem kell átalakítania a szervezetnek, ellentétben a növényi ételekben található karotinokkal.

A retinil-palmitát a retinolnak szinte az egyedüli élelmiszerekben megtalálható formája. Ez nem más, mint a szervezetben a legnagyobb mennyiségben előforduló zsírsavnak, a palmitinsavnak és a retinolnak a közösen alkotott természetes vegyülete.

Miért nem fogyasztanak sokan elegendő A-vitamint?

A létező legjobb retinolforrás a máj, amit azonban kevesen fogyasztanak kellő rendszerességgel. A növényi ételekben található karotinok A-vitaminná alakítása nagyon változó, attól függően, hogy kinek milyen az emésztése és a genetikája. Éppen ezért, mivel nem tudhatjuk, hogy mennyire jó a karotin felszívódása a szervezetünkben, majd ezt követően a karotin-retinol konverziónk, érdemes rendszeresen retinolt fogyasztanunk.

Tényleg könnyen túladagolható az A-vitamin?

Az A-vitamin túlzott bevitelével kapcsolatban kétféle kockázat merült fel:

  • Pár régi kutatásban az a A-vitamin fogyasztásával fokozódott a csonttörések kockázata.
  • Néhány személy pedig mérgezési tüneteket tapasztalt nagyobb mennyiségű A-vitamin pótlásától.
     

Ha jobban megvizsgáljuk a fenti kutatásokat, akkor egyértelművé válik, hogy nem önmagában az A-vitamin jelentette a problémát, hanem az egyéb olyan tényezők, amiket figyelmen kívül hagytak a vizsgálatok során.  

Az A-vitamin nem gyengíti, hanem erősíti a csontokat

Az A-vitamin pótlása csak azoknál a résztvevőknél fokozta a csonttörések kockázatát, akik D-vitamin hiányban szenvedtek, mivel a már fennálló D-vitamin hiányt némileg fokozhatja a nagy dózisú A-vitamin.

Azokban a kutatásokban, ahol a D-vitamin ellátottság megfelelő volt, vagy legalábbis nem volt súlyos, mert a résztvevők valamennyi D3-vitamint is pótoltak, a nagy mennyiségű A-vitamin a csontozat szempontjából is előnyössé vált. Ez abból kiindulva nem is meglepő, hogy a csontok újjáépüléséhez is A-vitaminra van szükség.

Az A-vitaminnak csak bizonyos formái problémásak

Egy áttekintő tanulmányban megállapították, hogy A-vitamin mérgezés csak az A-vitamin természetidegen, száraz retinol-acetát formája és a vízoldékonnyá tett, illetve emulgeált formáinak fogyasztása esetén lehetséges, míg a természetes retinol-palmitát forma bevitele még nagyobb mennyiségben sem vezet mérgezési tünetekhez.

Ilyen formában fogyasztva tehát az A-vitaminból még extrém dózisok is biztonságosak, de a javasolt mennyiségben, megfelelő D-vitamin-szint esetén mindenkinek csak az előnyére válhat.

Mi az ideális A-vitamin : D3-vitamin arány?

Egy 2020-as vizsgálatban megállapították, hogy 1:1 arányban a két vitamin együttes fogyasztása kiemelkedően jó hatású, sokkal inkább, mint önmagukban szedve.  Ezt tekinthetjük optimális aránynak is, hiszen akár D3-ból, akár A-vitaminból rendelkezünk hiánnyal, a másik egyoldalú pótlása csak fokozza a másik hiánytüneteit.

Abban az esetben, ha egyikből sincs hiányunk, nagyon széles intervallumban szedhetőek. Amíg optimális az ellátottságunk belőlük, nagyon szélsőséges dózisokban és arányokban is megelőzik egymás esetleges mellékhatásait, miközben fokozzák egymás pozitív hatásait.  

Összefoglalva, a pótlás akkor a leghatékonyabb, ha a bevitel 1:1 arányban történik, mert bármilyen A- és D3-vitamin-szint mellett ez segíti elő leginkább a kettő egyensúlyát. A kettejük arányánál azonban még fontosabb, hogy mindkettőből eleget biztosítsunk a szervezetünk számára. (A Multivitamin termékeink az ideális arányban és mennyiségben tartalmazzák mindkettő vitamint.)

Gyakorlati javaslatok az A-vitamin pótlásához

Retinolt elegendő heti rendszerességgel fogyasztani, nem szükséges a mindennapi bevitele. A lényeg, hogy egységnyi idő alatt (pl hetente) legalább annyi retinolhoz jussunk, mint amennyi D3-hoz, nemzetközi egységben (NE) kifejezve.

Ételek közül egyedül a májjal érdemes számolni jelentős A-vitamin forrásként, de ettől függetlenül előnyös, ha karotinokat tartalmazó zöldségeket is fogyasztunk. 10 dkg máj kb 15-20 ezer NE retinolt tartalmaz.  

Amennyiben nem eszünk májat, és répát/sütőtököt/édesburgonyát is csak alkalmanként, érdemes ugyanannyi retinolt pótolnunk, mint amennyi D3-at, vagy akár egy kevéssel többet.

Ha hetente 15-20 dkg-nál több májat eszünk, nem szükséges az A-vitamint külön pótolnunk, de ha D3-vitamint is fogyasztunk, akkor a plusz bevitel sem árthat.