Átlagos tápérték 100 ml termékben | |
Energia | 206 kJ / 49 kcal |
Zsír | 0 g |
- amelyből zsírsavak | 0 g |
Szénhidrát | 12,1 g |
- amelyből cukrok | 9,2 g |
Fehérje | 0,17 g |
Só | 0,01 g |
C-vitamin | 0,31 mg |
Ásványianyag-tartalom 100 ml termékben | |
Kálium (K) | 39,1 mg |
Kalcium (Ca) | 11,7 mg |
Nátrium (Na) | 5,9 mg |
Vas (Fe) | 0,3 mg |
A FEKETE ÁFONYA BEMUTATÁSA ÉS POTENCIÁLIS HATÁSAI:
- A termés kémiai alkotórészei: pektin, fiavonoidok, gyümölcscukor, antoicán (mirtillin), gyümölcssavak, vitaminok (A, B, C).
- Hasfogó, antiszeptikus (baktérium-, vírus-, gombaellenes), immunerősítő, javítja a testi-szellemi erőnlétet, fokozza a szervezet természetes ellenálló képességét, javítja a vénák, artériák falának rugalmasságát.
- Inmunerősítő, fertőtlenítő hatása miatt, alkalmazható felső légúti, húgyúti fertőzések, veseproblémák kezelésére, bélhurut, gyomorhurut, hasmenés, vérhas, vastagbélgyulladás ellen, bőrbetegségek (ekcéma, gombás fertőzések, pikkelysömör) esetén. Enyhíti az ízületi fájdalmakat és a gyulladást, ezért eredményesen alkalmazzák reuma, köszvény kezelésre is. " A gyümölcs mirtillin tartalma révén a folyamatos fekete áfonyalé fogyasztás hatására javul az erek állapota és az agyi vérkeringés.
- A mirtillin csökkenti a hajszálerek törékenységét, regenerálja, helyreállítja az érfalak megváltozott áteresztőképességét, megelőzi a visszerek keletkezését.
- Csökkenti a lábdagadást, segíti az ödémák felszívódását, hatékony hajszálérgyulladás, visszérgyulladás, trombózis, érelmeszesedés, vérzékenység és aranyér gyógyításában.
- Fokozza a szem sötéthez való alkalmazkodó képességét. Olyan karotinoid vegyületeket tartalmaz, amelyek segítik a retinarodopszinjának gyors regenerálódását, így a szem hirtelen alkalmazkodik a fény után a sötéthez. (ez különösen fontos az éjszakai vezetésnél.) Védi a szemhajszálereit a bevérzéstől, javítja a szem ideghártyájának, érhártyájának elváltozásait, csökkenti a szemgyulladást, gátolja a cukorbetegek látószervi érelváltozásait. Enyhíti a szürkületi vakságot, a rövidlátást. Csökkenti a hályogképződés veszélyét, a retinában a kollagén lerakódást (diabéteszes glaukóma).
- Akadályozza kalcium lerakódóst az erekben és megelőzi az érelmeszesedést.
Források:
Jean Carper: Ételpatika. Best Books. Budapest, 2001.
Tóth Gabriella (szerk.): Bioterápia kézikönyv. Lectum kiadó. Szeged, 2003.
Fási Katalin: Gyógyító zöldségek és gyümölcsök. Zen kiadó, 2014.
Kissné Dogossy Éva: A természet kincseskamrája. Pannon-Literatúra Kft,2007.
Kocsis Márta: Gyógynövények Kincsestára. Alexandra kiadó 2018.
Minőségét megőrzi:
A gyártástól számított 2 évig tiszta, száraz, jól szellőző helyen, +2 oC -tól +25 oC-ig terjedő hőmérséklet és legfeljebb 75 % páratartalom mellett. Óvja a közvetlen napfénytől.
Fogyasztási javaslat:
Felbontás után hűtve tárolja és 3 napon belül fogyassza el.
Az üledék lerakódás természetes jelenség. Fogyasztás előtt felrázandó!
Kiszerelés:
1000 ml
Származási hely:
Ukrajna
Forgalmazza:
Aprit-Hungary Bt.