Átlagos tápérték 100 ml termékben
Energia 206 kJ / 49 kcal
Zsír 0 g
- amelyből zsírsavak 0 g
Szénhidrát 12,1 g
- amelyből cukrok 9,2 g
Fehérje 0,17 g
0,01 g
C-vitamin 0,31 mg
Ásványianyag-tartalom 100 ml termékben
Kálium (K) 39,1 mg
Kalcium (Ca) 11,7 mg
Nátrium (Na) 5,9 mg
Vas (Fe) 0,3 mg

 

A FEKETE ÁFONYA BEMUTATÁSA ÉS POTENCIÁLIS HATÁSAI:

 

  • A termés kémiai alkotórészei: pektin, fiavonoidok, gyümölcscukor, antoicán (mirtillin), gyümölcssavak, vitaminok (A, B, C).
  • Hasfogó, antiszeptikus (baktérium-, vírus-, gombaellenes), immunerősítő, javítja a testi-szellemi erőnlétet, fokozza a szervezet természetes ellenálló képességét, javítja a vénák, artériák falának rugalmasságát.
  • Inmunerősítő, fertőtlenítő hatása miatt, alkalmazható felső légúti, húgyúti fertőzések, veseproblémák kezelésére, bélhurut, gyomorhurut, hasmenés, vérhas, vastagbélgyulladás ellen, bőrbetegségek (ekcéma, gombás fertőzések, pikkelysömör) esetén. Enyhíti az ízületi fájdalmakat és a gyulladást, ezért eredményesen alkalmazzák reuma, köszvény kezelésre is. " A gyümölcs mirtillin tartalma révén a folyamatos fekete áfonyalé fogyasztás hatására javul az erek állapota és az agyi vérkeringés.
  • A mirtillin csökkenti a hajszálerek törékenységét, regenerálja, helyreállítja az érfalak megváltozott áteresztőképességét, megelőzi a visszerek keletkezését.
  • Csökkenti a lábdagadást, segíti az ödémák felszívódását, hatékony hajszálérgyulladás, visszérgyulladás, trombózis, érelmeszesedés, vérzékenység és aranyér gyógyításában.
  • Fokozza a szem sötéthez való alkalmazkodó képességét. Olyan karotinoid vegyületeket tartalmaz, amelyek segítik a retinarodopszinjának gyors regenerálódását, így a szem hirtelen alkalmazkodik a fény után a sötéthez. (ez különösen fontos az éjszakai vezetésnél.) Védi a szemhajszálereit a bevérzéstől, javítja a szem ideghártyájának, érhártyájának elváltozásait, csökkenti a szemgyulladást, gátolja a cukorbetegek látószervi érelváltozásait. Enyhíti a szürkületi vakságot, a rövidlátást. Csökkenti a hályogképződés veszélyét, a retinában a kollagén lerakódást (diabéteszes glaukóma).
  • Akadályozza kalcium lerakódóst az erekben és megelőzi az érelmeszesedést.

 

Források:

Jean Carper: Ételpatika. Best Books. Budapest, 2001.

Tóth Gabriella (szerk.): Bioterápia kézikönyv. Lectum kiadó. Szeged, 2003.

Fási Katalin: Gyógyító zöldségek és gyümölcsök. Zen kiadó, 2014.

Kissné Dogossy Éva: A természet kincseskamrája. Pannon-Literatúra Kft,2007.

Kocsis Márta: Gyógynövények Kincsestára. Alexandra kiadó 2018.

 


Minőségét megőrzi:
A gyártástól számított 2 évig tiszta, száraz, jól szellőző helyen, +2 oC -tól +25 oC-ig terjedő hőmérséklet és legfeljebb 75 % páratartalom mellett. Óvja a közvetlen napfénytől.


Fogyasztási javaslat:
Felbontás után hűtve tárolja és 3 napon belül fogyassza el.
Az üledék lerakódás természetes jelenség. Fogyasztás előtt felrázandó!


Kiszerelés:
1000 ml


Származási hely:
Ukrajna


Forgalmazza:
Aprit-Hungary Bt.