Tökéletesen finom, megfelelő állagú lekvárok, dzsemek, zselék készítéséhez pektin használata ajánlott. Hozzájárul ahhoz, hogy az elkészített finomságok még inkább meg tudják őrizni gyümölcsös ízvilágukat.

A Nature Cookta special Pektin növényi eredetű, természetes zselésítő konyhai alapanyag. Használata pénztárca- és szabadidő kímélő megoldás is: rövidebb főzési idővel kevesebb édesítő hozzáadása szükséges ételek készítésénél. Könnyedén zselészerűvé, kocsonyássá változtatja a folyékony halmazállapotú anyagokat.

A pektin előfordulása

A szénhidráttal rokon vegyületet először 1825-ben Henri Braconnot jegyezte fel. Olyan vízben oldódó növényi rost, mely egy-egy növény nedvességtartalmáért felelős. Pektint a húsos gyümölcsök, zöldségek sejtfala rejt magában. Már évszázadokkal ezelőtt bevált befőzési fortély volt, hogy magas pektintartalmú gyümölcsök (alma, körte) kivonatát adták a lekvárokhoz, hogy a kívánt állagot elérjék. Nagy áttörést jelentett amikor felfedezték, hogy az almatönköly főzése során is ezt az értékes heteropoliszacharidot kapják. Az 1920-as, 1930-as évekre tehető a gyári előállítása, erre a célra a citrusfélék héja bizonyult a legkitűnőbb pektinforrásnak. Zselésítő, térfogatnövelő hatása miatt az élelmiszeripar ma is előszeretettel használja gyümölcszselékhez, lekvárokhoz.

Pektin a konyhában

A Nature Cookta special Pektin minőségi alapanyag a konyhában, sokrétűen felhasználható. Beltartalmi értéküket koncentráltabban megőrzik a nyersanyagok a pektin hozzáadásával, főzési idejük lerövidül. A zselésítő anyag a dzsemek kihagyhatatlan összetevője, a tökéletes kenhetőségüket teszi lehetővé. Tartós pékárukhoz, tortabevonókhoz, könnyű desszertekhez, fagylaltokhoz is kitűnő. Felhasználásával bármilyen gyümölcsből készíthetünk igazán jó állagú lekvárt, ha citromsavval és valamilyen reform édesítővel, (például eritritollal) keverjük el. Gyermekeinknek is vidám perceket szerezhetünk, ugyanis felhasználásával bármilyen ízű és formájú gumicukrot alkothatunk.

Az alacsony észter-tartalmú pektin alacsony cukortartalmú (diétás) lekvárok készítéséhez ajánlott.

Javasolt adagolása: 0,5-1%

A pektin fogyasztása nem helyettesíti az egészséges életmódot és a változatos, kiegyensúlyozott étrendet.

Míg korábban 80 gramm Nature Cookta Special Pektin körülbelül 11-16 kilogramm gyümölcshöz volt elegendő, addig most akár 20-25 kg-hoz is elégséges.
A felhasznált mennyiség függ személyes ízlésünktől, hogy milyen állagú finomságot is szeretnénk készíteni, valamint attól is, hogy milyen gyümölcs a nyersanyagunk hozzá.

Tartalmaz: 100% citruspektin

Forgalmazó: Nature Cookta