1. A vénák és a hajszálerek keringését támogató hatása

  • A szőlőben található polifenolok számos előnyös élettani hatással rendelkeznek, többek között antioxidáns és értágító hatásokkal. A szív jobb vérellátottságából és az egészségesebb véráramlásból adódóan így csökkenthet a szívbetegségek kialakulásának esélye. A szőlőben található katechinek gátolják az LDL koleszterin oxidációját, míg a tanninok értágító hatásúak. Kutatások alapján a szőlőben megtalálható egyes flavonoidok (miricetin, kempferol és kvercetin) csökkenthetik a koszorúérbetegségek kialakulásának kockázatát (Nuttal, Shanmuganayagam, Vitseva).
  • Krónikus vénás elégtelenségben szenvedő embereken vizsgálták a szőlőmagból kivont proantocianidinek és a kompressziós harisnya hatását együttesen és külön is. A vizsgálatban 23-an vettek részt, közülük 10-en csak kompressziós harisnyát használtak a vénás erekben áramló vér sebességének növelésére, míg 13-an a harisnya mellett szőlőmagkivonatot is kaptak. A kutatók azt találták, hogy a harisnyát és szőlőmagkivonatot is alkalmazó betegeknél a véráramlási sebesség közel kétszeresével növekedett azokhoz képest, mint akiknél csak harisnyát alkalmaztak (a növekedés 2,48 ± 5,05 cm/s volt a „harisnya” csoportban, míg 4,85 ± 5,57 cm/s volt a „harisnya + szőlőmagkivonat” csoportban) (Jung).

 

 2. A bőr egészségét és a narancsbőr mértékének csökkentését támogató hatása

  • A vörös szőlő magjának és héjának kivonata kísérletes körülmények között gátolta a kollagenáz és az elasztáz enzimeket. Ez a két enzim a kötőszövet rugalmasságáért felelős anyagok bontásával rontja a bőr rugalmasságát. Ezek az eredmények magyarázatot adhatnak a szőlőmag és -héj bőrfeszesség fenntartásában kifejtett hatására (Wittenauer).

 

 

3. Az egészséges testsúly elérését és megtartását támogató hatása

  • Kísérletesen kimutatták, hogy nemcsak a koleszterinszintet lehetett kedvezően befolyásolni a szőlőmag és -héj adagolásával, hanem a hasi zsír mennyisége is mérsékelhető volt (Kim).
  • Omijabogyóval kombinálva a szőlőhéj és mag csökkentette a testsúlynövekedést, a testzsír mennyiségét és a zsírsejtek méretét. (Cho).

 

 

vörös szőlő mag és héj

 

4. A szív és az érrendszer egészségét és a normál vérnyomást támogató hatása

  • A szőlőmag és héj antioxidáns hatását embereken is kimutatták. Egy vizsgálatban alkalmazásával növelhető volt a vér antioxidáns kapacitása és mérséklődött a koleszterin oxidációja, ami az érelmeszesedéses folyamatok lassulását eredményezheti (Urquiaga).
  • Az érvédelem szempontjából nemcsak az antioxidáns hatás, hanem a koleszterin- és a vérszírszint kedvező irányba befolyásolása is jelentős. Egy metaanalízisben, amelyben több klinikai tanulmány eredményeit összegezték (köztük szőlőmaggal és héjjal végzett vizsgálatokét is), megállapították, hogy a szőlő alapú termékek fogyasztása csökkentette az össz- és LDL-koleszterinszintet (ez utóbbit szokták „rossz koleszterinnek” is nevezni), valamint a vérzsírszintet (Ghaedi).
  • A koleszterin- és vérzsírszintre kifejtett kedvező hatásokat egy olyan vizsgálatban is megfigyelték, amelyben a szőlőmagot és héjat omijabogyóval kombinálva alkalmazták túlsúlyos résztvevőknél (Han).
  • A szőlő magjának és héjának alkalmazásával négyhetes kezelés után csökkenthető volt a trimetilamin-N-oxid szintje a vérben. Erről a vegyületről úgy tartják, hogy több szív-érrendszeri betegség rizikótényezője, így az eredmények arra utalnak, hogy a szőlőmag és héj fogyasztásával csökkenthető ezek kockázata (Annunziata).
  • Egy négyhónapos, kontrollcsoportos vizsgálatban, amelyet metabolikus szindrómában szenvedők részvételével végeztek, a vörösszőlő magjából és héjából készült készítménnyel kezelt csoportban a diasztolés és szisztolés vérnyomás, valamint az éhomi vércukorszint csökkenését figyelték meg a kontrollcsoporthoz viszonyítva (Urquiaga).

 

 

5. Az oxidatív stresszel szembeni védelmet támogató hatása

  • A szőlőmagban levő anyagok antioxidáns tulajdonságait számos kutatásban igazolták. Egy 300 mg proantocianidinnek megfelelő speciális szőlőmagkivonattal egészséges embereken végzett kutatásban, megnövekedett antioxidáns aktivitás volt kimutatható, míg egy másik készítmény, amely kb. 40% polifenolt tartalmaz szintén növelte az antioxidáns aktivitást, és emellett csökkentette a fehérjék és az LDL koleszterin oxidációját egészséges résztvevők esetében (Nuttal, Rao). Egy másik vizsgálatban a szőlőtörkönyben (mag és héj) levő antioxidáns anyagok  májvédő hatását kísérletesen igazolták. Ezek az anyagok feltehetően csökkentik a lipidek peroxidációját és segítenek fenntartani a máj antioxidáns enzimeinek normál szintjét (Murthy). A májvédő hatást állatkísérletekben is igazolták, ahol zsírmájellenes hatást is megfigyeltek (Daniel).
  • Előzetes vizsgálatok arra utalnak, hogy a szőlőmag proantocianidinjei nagyobb védelmet nyújthatnak a szabad gyökök által kiváltott lipidperoxidáció és a DNS-károsodás ellen, mint az E-vitamin, a C-vitamin kombinációja, valamint ezen vitaminok béta karotinnal együtt alkalmazva (Bagchi).

 

 

vörös szőlő mag és héj


Figyelmeztetések, ellenjavallatok

  • Fogyasztása nem helyettesíti a változatos, kiegyensúlyozott étrendet és az egészséges életmódot.
  • 12 éves kor felett, valamint terhesség és szoptatás időszakában is fogyasztható!
  • C-vitaminnal együtt fogyasztva növelheti a vérnyomást.
  • Emésztőrendszeri panaszok megjelenése esetén csökkentse a napi adagot!
  • A napi ajánlott fogyasztási mennyiséget nem lépje túl!
  • Kisgyermekek elől elzárva tartandó!
    ADAGOLÁS Naponta 2x1-2 kapszula.
    FOGYASZTÁS Kapszulaként fogyasztva ► Bő folyadékkal lenyelve.
    Teaként fogyasztva ► A kapszulák tartalmát szórja egy pohárba, majd öntse fel 2 dl forró, de legalább 50-60 °C-os (csapmeleg) vízzel. Elkeverés után azonnal fogyasztható.
    Folyadékban elkeverve ► A kapszulák tartalma elkeverhető akár hideg vízben is, vagy bármilyen más folyadékban (pl. méz, üdítő, turmix, shake, joghurt, olaj stb.)
    ÖSSZETEVŐK Kapszulánként 650 mg vörös szőlő mag és héj (Vitis viniferae semen cum pericarpium) , kapszulahéj:zselatin.

Forgalmazó: Javallat