A Folát a folsav természetben előforduló formája. Folátra minden olyan életműködésnél szükség van, amelyben sejtosztódás következik be.

A B-vitaminok családjába tartozó folát az ételekben természetesen előforduló vitamin. A folsav szervezet számára közvetlenül nem hasznosítható, ahhoz, hogy a test számára hasznosítható forma legyen belőle a szervezetben átalakítás szükséges. Sajnos nem mindenkinek a szervezete tudja átalakítani. Ahhoz hogy a folsav foláttá alakuljon több enzimnek kell közreműködnie. Ezért, ha van rá mód, akkor érdemes inkább folátot pótolni, annak is a leghatékonyabb formája ez az 5-metil-tetrahidrofolát (5-MTHF).

A folát:

  • A terhesség alatt részt vesz az anyai szövetek növekedésében.
  • Részt vesz a normál aminosav-szintézisben.
  • Hozzájárul a normál vérképződéshez.
  • Hozzájárul a normál homocisztein-anyagcseréhez
  • Hozzájárul a normál pszichológiai funkció fenntartásához.
  • Hozzájárul az immunrendszer megfelelő működéséhez.
  • Hozzájárul a fáradtság és a kifáradás csökkentéséhez.
  • Szerepet játszik a sejtosztódásban.

A várandósság az egyik legizgalmasabb időszak egy nő életében. A magzati fejlődés során különösen fontos az anya megfelelő folsav/folát ellátottsága (legfőképpen a terhesség első trimeszterében).

Érdemes lehet már a fogamzást megelőzően legalább egy hónapig, majd az első trimeszter alatt végig és a fogamzást követően három hónapig megfelelő módon pótolni.

Forgalmazó: Creams of Norway Kft.