1-2. A zöld tea levélben levő koffein koncentrációt javító, éberséget fokozó hatása

  • A zöld tea nagy mennyiségben tartalmaz koffeint, ami a Pszihofarmakológia című szakfolyóirat tanulmánya szerint napi többször fogyasztva megakadályozza az éberség és a kognitív képességek csökkenését (Hindmarch).

    A koffeintartalmú italok - mint a zöld tea –, glükózzal kombinálva „energia ital”-ként funkcionálnak. A koffein a mentális teljesítményt jobban javítja a placebónál, valamint a koffein és glükóz önmagában való alkalmazásánál is (Scholey).

 

zöld tea


 

További zöld tea levéllel végzett kutatások

 

A szuperfinom zöld tea levélporból nagyobb mennyiségben oldódnak ki a hatóanyagok

  • A szuperfinom porokban nemcsak a nagy molekulatömegű poliszacharidok (pl. élelmi rostok) és fehérjék válnak könnyebben hozzáférhetővé, hanem olyan kisebb molekulatömegű anyagok is, mint a koffein. A kutatások szerint például a tealevélben lévő oldható szilárd anyagoknak több mint 40 százalékát nem lehet kioldani a levélből még a legkorszerűbb kivonási eljárásokkal sem. Kínai kutatók ezért többféle finomságú port is készítettek a fekete tea leveléből. A kísérletben azt tapasztalták, hogy a szuperfinom porból másfélszer annyi polifenolos hatóanyagot tudtak kivonni, mint durva porokból. (A polifenolok erős antioxidáns hatással rendelkeznek, a teának a koffein mellett ezek a legértékesebb hatóanyagai.) A vízben oldódó rostok mennyisége a szuperfinom porban a hagyományos teaporokhoz képest három-négyszeresére nőtt. A kioldható koffein mennyisége is jelentősen emelkedett. A szuperfinom porból kétszer annyi koffein oldódott ki mint a durva porból. A kutatók megvizsgálták azt is, hogy összességében mennyivel több vízben oldódó szilárd anyagot lehet kioldani a szuperfinom kezelés után. Míg a durva porok esetén csak 25-30 százaléknyi, addig a szuperfinom por esetében 45 százaléknyi vízben oldódó szilárd anyagot tudtak kioldani (Xiao).

 

A testsúly csökkentését támogató hatása

  • Japán állatkísérletek szerint a fogyásért elsősorban a zöld teában lévő koffein és teanin felel, de a hatásukat felerősíti a zöld tea katekin tartalma is (Zheng). 

  • A zöldtea nagy mennyiségben tartalmaz koffeint. A koffein hatását 8 egészséges fiatal önkéntesen tesztelve megállapították, hogy a koffein fogyasztása növeli a sejtek nyugalmi energiafelhasználását és hőtermelését. Ennek következtében indulnak meg a fogyási folyamatok (Acheson). 

  • Egészséges brit fiatal férfiakon tesztelve a zöld tea fogyasztás 17%-al növelte a zsír lebontást erősítő edzés közben, emellett növelte a kísérletben részt vevők inzulinérzékenységét és glükóztoleranciáját (Venables). 

  • Túlsúlyos kínai felnőtteken végzett klinikai tanulmányban a kísérletben résztvevők 12 héten keresztül naponta zöld teát fogyasztottak. A kutatók a hasi zsír terület, testsúly, és testzsír változását követték nyomon. A 100 vizsgált személynél egyértelmű összefüggést találtak a zöld tea fogyasztás és a fogyás között. A 12. héten mind a három vizsgált érték szignifikánsan csökkent a zöld tea hatására, míg a kontroll csoportnál nem volt jelentős változás (Zhang).

  • Kínai kutatók 25 különböző klinikai vizsgálat eredményeinek összevetése alapján megállapították, hogy a zöld teát fogyasztók 1,8 kg súly felesleggel többet adtak le a kontroll csoporthoz viszonyítva. A tanulmány eredményei szerint a hatékony fogyást a következők kombinálásával lehet a legeredményesebben elérni: zöld tea fogyasztás, kiegyensúlyozott egészséges étrend, és  rendszeres fizikai aktivitás (Lin).

 

A szív egészséges működését és a normál koleszterinszint fenntartását támogató hatása

  • A szív- és érrendszeri betegségek világszerte a vezető halálozási okok közé tartoznak. Kialakulásuk kockázatát csökkentheti a zöld tea fogyasztása. Egy nagyszabású japán kutatásban magas kockázatú szívkoszorúér- (koronária-) betegeket vizsgálva összevetették a kevesebb, mint napi 1 csésze zöld teát fogyasztókat a több, mint napi 3 csésze zöld teát fogyasztók csoportjával. Koronáriaér vizsgálatukat követően megfigyelték, hogy a nagy mennyiségű zöld teát fogyasztó csoportnál 46%-kal alacsonyabb volt a koronária-betegségben szenvedők száma (Kishimoto).

  • A magas LDL-koleszterin szint érelmeszesedéshez vezet. Japán kutatók vizsgálták a zöld teának az  LDL-koleszterin szintet csökkentő hatását. Több mint 150 egészséges önkéntest három csoportra osztva kezeltek zöld tea kivonattal; nagy dózisban és csökkentett dózisban 1 héten keresztül minden nap, a harmadik csoport placebóban részesült. Az eredmények bizonyítják, hogy a zöld tea katekin hatóanyagai csökkentik az LDL-koleszterin oxidációját és az érfalak hámrétegének károsodását, ezáltal az érelmeszesedés kockázata is mérséklődik (Miyawaki).

 

Az idős kori szellemi egészséget támogató hatása

  • A japán Nakajima Projekt keretein belül több mint 500, a kutatás kezdetekor szellemileg egészséges 60 év feletti résztvevő zöld tea fogyasztási szokását és szellemi egészségük változásának összefüggéseit vizsgálták. A kutatás bizonyította, hogy a rendszeres zöld tea fogyasztás több mint felére csökkenti a demencia kialakulásának az esélyét (Noguchi-Shinohara). 

  • Egy másik japán nagyszabású kutatásba 1000 fő 70 év feletti idős embert vontak be. A zöld tea fogyasztási szokásokat kérdőívvel, a szellemi képességeket egy speciális teszttel mérték fel. Az eredmények azt mutatták, hogy legalább napi 2 csésze zöld tea fogyasztása több mint felére csökkenti a szellemi károsodás élőfordulását a kontroll csoporthoz képest (Kuriyama).

  • 50-69 év közötti felnőttek esetében végzett kisebb klinikai vizsgálat alapján szuperfinom zöldteaporból készült kapszula 12 héten át történő fogyasztása (napi 170 mg katechin) kis mértékben javítja a figyelem és a teljesítmény egyes paramétereit, összehasonlítva a placebo és a koffein hatásával (Baba).

 

A normál vércukorszint fenntartását segítő hatása

  • Egy Japánban végzett nagyszabású kutatásban, amelyben összesen 17 413-an vettek részt (40-től 65 éves korig), 5 éven keresztül kérdőívezéssel vizsgálták a diabetes előfordulásának és zöld tea fogyasztásának összefüggéseit. A naponta 6 vagy több csésze zöld teát fogyasztó felnőtteknél 33%-kal kisebb eséllyel alakult ki 2-es típusú cukorbetegség, mint a napi 1 vagy kevesebb csészével fogyasztóknál. A vizsgálat során a nők esetében számottevőbb volt ez a különbség, mint a férfiaknál  (Iso). 

  • Kínai kutatók közel 5000 felnőtten vizsgálták az éhgyomri vércukorszint alakulását a zöld tea fogyasztási szokások függvényében. A heti 16-30 csésze zöld teát fogyasztóknál 59-77%-kal alacsonyabb volt a cukorbetegségre utaló magas éhgyomri vércukorszint, mint a kevesebb, mint heti 1 csészével fogyasztóké (Huang).

  • A több mint 100 klinikai kutatás közül kínai kutatók kigyűjtöttek 17-et, amelyek a legmegbízhatóbb eredményeket szolgáltatták 2-es típusú cukorbetegek esetében. Ezek alapján egyértelműen megállapították, hogy a zöld tea alkalmazása csökkenti a cukorbetegek éhgyomri vércukorszintjét, így rendszeres fogyasztását javasolták cukorbetegeknek (Liu).

 

A csontok egészségét támogató hatása

  • Több mint 1000 fő 30 év körüli tajvani személynél 10 éven át vizsgálták a zöld tea fogyasztásnak a csontok egészségére kifejtett hatását. Az eredmények alátámasztják a korábbi hipotézist, miszerint a rendszeres zöld tea fogyasztás növeli a csontsűrűséget. A csontritkulás kialakulását lassíthatja a tea levelek fluorid tartama, továbbá flavonoid és fitoösztrogén komponensei növelhetik a csontok ásványi anyag tartalmát (Wu).

 

Az immunrendszer egészségét támogató hatása

  • A BMC Komplementer és Alternatív Gyógyászat című szakfolyóirat japán tanulmányában a zöld tea hatását vizsgálták megfázásos és influenzás tünetekre. A zöld tea kivonattal kezelt csoport influenzás tünetei jelentősen csökkentek a placeboban részesülő kontroll csoport tüneteihez képest (Matsumoto).

    Egy 51 felnőttet magában foglaló vizsgálati csoporton elvégzett japán kutatás szerint a magas katekintartalmú zöld tea fogyasztása csökkenti a japán cédrus pollenje által kiváltott allergiás tüneteket. Az eredmények alapján a zöld tea fogyasztás egy lehetséges kiegészítő vagy alternatív gyógymód a szénanáthára (Masuda). 

    Egy amerikai klinikai tanulmány bizonyítja, hogy a zöld tea fogyasztása csökkenti az influenzás tüneteket, amit az immunrendszer úgynevezett gammadelta T-sejt immunválasz funkcióinak (osztódás, interferon kibocsátás) jelentős emelkedése okoz (Rowe). 

    Japán kutatók laboratóriumi körülmények között végzett kísérletben bizonyították, hogy a zöld tea kivonata Jurkat T-immunsejtekben előidézi egy specifikus citokin mRNS-ének termelődését, ami további immunfolyamatokat von maga után (Wu).

 

A bélműködés egészségét támogató hatása

  • A zöld tea nagy mennyiségű cserzőanyagot tartalmaz, amelyek különböző, de hasonló hatású vegyületek keveréke. Közös tulajdonságuk, hogy fehérjékkel kovalens kötést képezve kicsapják azokat. Szabad fehérjék gyakran előfordulnak a gyulladt nyálkahártyán, a cseranyagok velük reakcióba lépve egy védőréteget hoznak létre. A gyulladt terület érzékenysége ezáltal csökken, kevésbé jutnak át rajta méreganyagok és a kórokozók. A nagy mennyiségű zöld tea ezáltal székletfogó hatású, így hasmenés esetén eredményesen alkalmazható. A cseranyagok számos kedvező élettani hatású bélbaktérium fejlődését segítik, így többek között a Lactobacillus és a Bifidobacterium fajokét is (Weisburger).

 

Antioxidáns és szövetvédő hatása

  • A zöld tea erős antioxidáns anyagokat tartalmaz. Az antioxidánsok képesek megkötni a szervezetben lévő szabad gyököket, amelyek többek között stresszes életvitel, mozgásszegény életmód vagy dohányzás miatt keletkeznek nagy mennyiségben. A zöld teában lévő antioxidánsok további előnye, hogy gátolják a szabad gyökök képződését segítő enzimeket és segítik az antioxidáns enzimek működését. Egy lengyel tanulmányban sportszegény életmódot folytató 35 férfi diák 4 héten keresztül erősítő edzéseket végzett. Ezalatt két csoportra bontva zöld teát vagy placebót kaptak. Az edzés kezdete előtt és 4 hét múlva erősítő edzés után közvetlenül és 1 nap múlva regeneráció alatt vizsgálták vérüket. A vizsgálat eredménye bizonyítja, hogy az aktív sportolás zöld tea fogyasztással kombinálva fokozza a szervezet antioxidáns védőrendszerét (Jówko).

zöld tea


Figyelmeztetések, ellenjavallatok

  • Fogyasztása nem helyettesíti a változatos, kiegyensúlyozott étrendet és az egészséges életmódot!
  • Emésztőrendszeri fekélyek, szívritmuszavar, magas vérnyomás és koffeinérzékenység fennállása esetén fogyasztása nem ajánlott.
  • Epeúti szűkület esetén fogyasztása óvatosságot igényel.
  • Csökkentheti az altató, nyugtató hatású gyógynövények és gyógyszerek hatását.
  • Javasolt, hogy a különböző forrásokból származó koffeinbevitel ne lépje túl a napi 400 mg-ot (terhes vagy szoptató nők esetében a napi 200 mg-ot)!
  • Fogyasztása 18 éves kor alatt nem ajánlott!
  • A napi ajánlott fogyasztási mennyiséget ne lépje túl!
  • Kisgyermekek elől elzárva tartandó! 
    ADAGOLÁS 4 kapszula (amely legalább 75 mg koffeint tartalmaz) naponta legfeljebb háromszor.
    FOGYASZTÁS Kapszulaként fogyasztva ► Bő folyadékkal lenyelve.
    Teaként fogyasztva ► A kapszulák tartalmát szórja egy pohárba, majd öntse fel 2 dl forró, de legalább 50-60 °C-os (csapmeleg) vízzel. Elkeverés után azonnal fogyasztható.
    Folyadékban elkeverve ► A kapszulák tartalma elkeverhető akár hideg vízben is, vagy bármilyen más folyadékban (pl. zöldség- és gyümölcslé, shake, turmix, méz, üdítő, joghurt, olaj stb.)
    ÖSSZETEVŐK Kapszulánként 600 mg zöld tea levél (Camel­liae sinensis non fermentatum folium), kapszulahéj:zselatin.